Informasjonskapsler

Oppdatert 30.06.2023

Nettstedet vårt bruker informasjonskapsler

Informasjonskapsler er tekstfiler som lagres på brukerens enhet av nettleseren. En bruker blir ikke individualisert kun gjennom informasjonskapsler.

Det er to typer informasjonskapsler. Vedvarende informasjonskapsler lagres på brukerens enhet (datamaskin, nettbrett, smarttelefon og lignende) som filer i maksimalt 24 måneder. Sesjonskapsler lagres kun midlertidig og utløper så snart du forlater nettstedet.

Brukeren kan slette informasjonskapsler fra enheten ved å justere nettleserinnstillingene. Det er mulig å blokkere alle informasjonskapsler eller alternativt velge å bli varslet når en ny informasjonskapsel lagres på enheten.

Hva er informasjonskapsler?

Informasjonskapsler er tekstfiler som lagres på brukerens enhet (datamaskin, nettbrett, smarttelefon og lignende) av nettleseren. Informasjonskapsler har en personlig identifikator som gjør det mulig å identifisere brukeren. Vi bruker informasjonskapsler for å sikre at våre elektroniske tjenester er brukervennlige, av høy kvalitet, og at vi er rustet til å utvikle disse tjenestene, og informasjonskapsler brukes også i målretting av annonser.

Informasjonskapsler beveger seg ikke på Internett uten hjelp, men de lagres bare på enheten når brukeren besøker nettsteder. Informasjonskapsler har en unik identifikator som gjør det mulig å identifisere brukeren. Informasjonskapsler gjør ikke skade på datamaskiner, og distraherer ikke surfing på nett. Informasjonskapsler er vanlige tekstfiler som ikke kan inneholde virus.

Det er to typer informasjonskapsler: øktrelaterte informasjonskapsler og vedvarende informasjonskapsler. Øktrelaterte informasjonskapsler utløper når den gjeldende økten avsluttes. Vedvarende informasjonskapsler lagres på enheten din i en bestemt tid, og de vil bli slettet etter det. Disse informasjonskapslene kan gjenskapes hver gang du besøker nett- eller mobiltjenester som bruker informasjonskapsler. I noen tilfeller kan data som samles inn via informasjonskapsler gjøre det mulig å identifisere enkeltpersoner, og dette er for eksempel mulig basert på deres IP-adresser.

Hvorfor bruker vi informasjonskapsler?

Vi bruker informasjonskapsler slik at vi kan sikre at våre elektroniske tjenester er brukervennlige, av høy kvalitet og at vi er rustet til å utvikle disse tjenestene. Informasjonskapsler brukes også i målretting av annonser. Vi kan ikke individualisere brukere bare gjennom informasjonskapsler.

Hvis du godtar bruken av informasjonskapsler, vil vi bruke dem til å samle inn data om hvordan besøkende bruker nettstedet vårt og hvordan vi kan optimalisere nettstedet vårt.

Informasjonskapsler hjelper oss med å spore brukernes atferd, noe som betyr informasjon om hvordan besøkende bruker våre nettbaserte tjenester, hvilke produkter og tjenester som interesserer dem mest, og om de har besøkt nettstedet vårt tidligere. Med informasjonskapsler kan du huske den besøkendes preferanser og valgte innstillinger.

Vårt primære mål er å bruke disse dataene for å gi bedre opplevelser på nett, samt forbedre våre tjenester og produkter. Vi satser også på å målrette annonsene våre, og derfor ønsker vi å tilby kundene våre de tjenestene og produktene som er av interesse for dem. Vi bruker disse innsamlede dataene også for å lage målgruppe- og profiler for remarketingmålgrupper, og baserer dette på hvordan enkeltpersoner bruker nettstedet vårt, den demografiske informasjonen som er tilgjengelig, eller hva slags interesser de ser ut til å ha.

Hvilken type informasjonskapsler bruker vi?

Informasjonskapsler kan deles inn i strengt nødvendige, funksjonelle, ytelses- og annonserelaterte informasjonskapsler. Strengt nødvendige informasjonskapsler inneholder informasjon som er avgjørende for at et nettsted skal fungere skikkelig, for eksempel innholdet i en kurv i en nettbutikk. Funksjonelle informasjonskapsler lagrer nettstedsinformasjon om region, språk, samt annen informasjon som brukeren kan velge, og er dermed relatert til tilpasning. Informasjonskapsler relatert til ytelse lagrer informasjon som å vite og følge hvordan besøkende bruker et nettsted. Reklamerelaterte informasjonskapsler samler inn informasjon om besøk på et nettsted. Deres funksjon er å hjelpe til med å vise annonser som vil være av interesse for brukerne.

Vi bruker tredjeparts informasjonskapsler som Metas pixel-verktøy og Snap Pixel. Disse gjør det mulig for oss å spore brukere og målrette markedsføring.

Vi bruker Meta Pixel på vår nettside. Vi samler informasjon for å gi brukerne mer relevant annonser basert på hva slags innhold de har vist interesse for. Dette kan bli avvist gjennom informasjonskapsel-banneret og informasjonskapsel-innstillingene på vår nettside. Besøkende på nettsiden kan også sjekke deres Facebook-annonseinnstillinger her.

Vi bruker Hotjar for å bedre forstå våre brukeres behov, og for å optimalisere denne tjenesten og opplevelsen. Hotjar er en teknologitjeneste som hjelper oss med å bedre forstå brukernes opplevelse (f.eks. hvor mye tid de bruker på hvilke sider, hvilke koblinger de velger å klikke på, hva brukerne liker og ikke liker osv.). Dette gjør det mulig for oss å bygge opp og vedlikeholde tjenesten vår med tilbakemeldinger fra brukerne. Hotjar bruker informasjonskapsler og annen teknologi for å samle inn data om brukernes atferd og deres enheter. Dette inkluderer en enhets IP-adresse (behandlet under økten og lagret i en avidentifisert form), enhetens skjermstørrelse, enhetstype (unike enhetsidentifikatorer), nettleserinformasjon, geografisk plassering (kun land) og det foretrukne språket som brukes til å vise nettstedet vårt. Hotjar lagrer denne informasjonen på våre vegne i en pseudonymisert brukerprofil. Hotjar er kontraktsmessig forbudt å selge noen av dataene som er samlet inn på våre vegne.

For mer informasjon, se avsnittet «Om Hotjar« på Hotjars støtteside.

Vi bruker Snap Pixel-verktøyet på nettstedet vårt. Dette verktøyet kan samle informasjon fra nettstedet vårt, og denne informasjonen brukes til å levere målingstjenester og målrettet reklame. Dette kan bli avvist gjennom informasjonskapsel-banneret og informasjonskapsel-innstillingene på nettstedet vårt. For mer informasjon om Snap Pixel, se Snaps retningslinjer for informasjonskapsler. Du kan også justere annonseinnstillingene dine på Snapchats side for annonsepreferanser.

Du finner informasjon om hva slags informasjonskapsler vi bruker på vår liste over informasjonskapsler.

Hvor lenge lagres informasjonskapsler?

Vedvarende informasjonskapsler lagres på terminalenheten til brukeren, og de lagres opptil 24 måneder. Øktbaserte informasjonskapsler lagres bare midlertidig, og de utløper dermed når den gjeldende økten avsluttes.

Hvordan endrer jeg innstillingene og kontrollerer hvordan informasjonskapsler brukes?

I henhold til loven kan vi lagre informasjonskapsler (cookies) på enheten for å sørge for at nettsiden fungerer. Loven krever ditt samtykke til å bruke informasjonskapsler. Dette samtykket kan endres eller trekkes tilbake når som helst. Etter at du har samtykket, skal vi informere deg hvilke informasjonskapsler vi lagrer på enheten din og for hvilket formål de brukes.